Statistika je proti koncu 70. let 20. stoletja pokazala, da kar 80 odstotkov Švedov trpi za težavami s hrbtom. Razlog so bile šolske torbe, ki so jih kot otroci vsak dan nosili na eni rami.

 

Åke Nordin, ustanovitelj podjetja Fjällräven, ki je izdelovalo oblačila za dejavnosti na prostem, se je domislil prav posebnega nahrbtnika. S pomočjo združenja švedskih gorskih vodnikov in tabornikov je skiciral cenovno dostopen in funkcionalen nahrbtnik, ki je imel dovolj prostora za šolske knjige in potrebščine. To je bil Kånken, ki od leta 1978 osvaja vedno nove generacije mladih.

 

Lahek, vsestransko uporaben in kul

Kånken je eden izmed najbolj uporabnih nahrbtnikov na tržišču, zato je odlična izbira, ko potrebujete pomočnika med hitenjem od enega do drugega opravka, pri raziskovanju narave in mestnih središč ali pa torbo za v šolo, na faks ali v službo.

V velik predal pospravite vse, kar potrebujete, na primer knjige in zvezke, flaško z vodo, kosilo to-go in jopico. Sedežna blazina iz pene v notranjem žepu preprečuje, da bi se vsebina nahrbtnika pritisnila ob hrbet. Ko jo potrebujete, pa si z njo olajšate sedenje na neudobni površini. Drobnarije shranite v predalček na sprednji strani.

Ker je dizajn tako preprost in očesu prijazen, Kånkena brez težav vzameš tako s seboj v službo kot zvečer na pijačo s prijatelji.

 

Stilistka in modna vplivnica Jasna Vale obožuje svoj Kånken.

 

Inovativni in okolju prijazni materiali

Kånken je izdelan iz trpežnega, lahkega Vinylona F, ki odbija umazanijo in vlago. Ko je moker, nabrekne, da se šivi zožijo in blago odbija vodo tudi brez premaza.

Če obožujete svoj Kånken (v to smo prepričani), zanj lepo skrbite, da vam bo dolgo služil. Če se umaže, ga očistite z mehko ščetko ali gobico, ki jo navlažite v mlačni vodi. Nikar ga ne perite v pralnem stroju, saj se lahko razbarva in material poškoduje.

 

 

Še ena zanimivost …

Beseda Fjällräven v švedščini pomeni polarna lisica. Te prisrčne živali so žal zelo ogrožene, kar pa Fjällräven motivira, da razvija nove materiale, ki so prijaznejši do živali in narave.

 

Iščete vsestransko torbo, ki poudari vaš življenjski in modni stil?

Kånken je pravi odgovor. Enostavno ne morete zgrešiti, saj o njegovi neprekosljivi kakovosti priča 40+ let izkušenj milijonov uporabnikov po vsem svetu.