Vsako potovanje naj se začne s skrbno pripravljenim načrtom in z izbiro ustrezne prtljage. Prav vsako potovanje je nekaj posebnega - pa naj gre za poslovno potovanje, popoln odklop v divjini, zaslužen oddih na morju, ... Vsaka pot zahteva tudi določeno opremo.

Izbira prtljage glede na vrsto potovanja

Žal je tako, da nobena vrsta prtljage ne bo ustrezala vsaki vrsti potovanja, zato ni nič čudnega, da v trgovinah s potovalno opremo najdemo kopico različnih kovčkov in nahrbtnikov. Preden boste torej izbrali svoj kos prtljage, si postavite nekaj pomembnih vprašanj:

 • Kam boste potovali?
 • Kje boste letovali: kamp, hotel, ...?
 • Kaj boste na potovanju počeli?
 • Kaj vse boste vzeli s seboj?

Glavni tipi prtljage

Kovček na kolesih vam bo še kako dobro služil na poslovnih potovanjih, počitnicah v mestu ali na družinskih obiskih. Njegova največja prednost se skriva v tem, da je prtljaga v njem lahko skrbno urejena. Tak kovček je naravnost idealna rešitev za vse, ki potujete z letalom, imate radi stvari dobro organizirane in urejene, večji del počitnic pa boste bivali na enem kraju.

travel&more kovcek potovalni prague ultralight roncato kovcek kabinski box zelen

Naslednja možnost je praktična potovalka na kolesih, ki je najbolj primerna za potovanja z avtomobilom, takšne in drugačne družinske izlete ter za vse, ki bi radi na potovanju doživeli resnično nepozabne dogodivščine. Največja prednost takšne potovalke je v tem, da nudi ogromno prostora, saj lahko vanjo spravite zares veliko predmetov. Primerna je za vse, ki se bodo na potovanju veliko premikali in s seboj nosili vso prtljago.

eastpak torba potovalna na kolesih container eastpak torba na kolesih strapverz bonded

Kaj pa nahrbtnik na kolesih? Ta bo še kako prav prišel večnim pustolovcem in tistim, ki iščejo nepozabna doživetja v naravi. Njegova velika prednost je v tem, da združuje tako mobilnost nahrbtnika kot tudi udobje prtljage na kolesih. Tako ga lahko nosite na hrbtu ali pa ga zapeljete po tleh, odvisno od terena, po katerem hodite.

eastpak torba na kolesih strapverz sunday grey

Nahrbtnik brez koles je primeren za tiste, ki ves čas potovanja nosijo vse stvari s seboj. Prednost nahrbtnika brez koles je v tem, da je lažji in manj okoren, zato boste z njim lažje premagovali različne ovire med potovanjem.

rucksack only nahrbtnik urban moder eastpak nahrbtnik austin brize bare

Potovalka brez kolesa pa je najbolj primerna za mlade popotnike in študente. Takšna potovalka je lažja, zelo prostorna, pa tudi bolj preprosta za shranjevanje.

travel&more torba potovalna prague adidas torba sportna crna

Kako spakirati vse, kar boste na potovanju zares potrebovali?

Seveda pa pri načrtovanju potovanja ni pomembna le izbira pravega kosa prtljage. Dobro moramo premisliti tudi o tem, kaj vse bomo vzeli s seboj na potovanje, kaj bomo res potrebovali in česa ne, da nas ne bo kasneje bolela glava. Pri tem se nam ponujata dve možnosti: s seboj lahko vzamete veliko preveč stvari, po drugi strani pa lahko pozabite na najbolj osnovne predmete, brez katerih bo potovanje postalo prava nočna mora.

Pripravite si ustrezen potovalni seznam

Spet se vrnite na 4 najbolj pomembna vprašanja, ki si jih morate zastaviti pri vsakem potovanju. Vse je odvisno predvsem od tega, kam boste potovali. Tako je na primer za poslovno potovanje potrebno spakirati povsem drugačne predmete kot v primeru, da se boste odpravili na oddih v divjini.

Predmete, ki jih boste potrebovali na potovanju, razdelite po sklopih. Ti naj bodo naslednji: oblačila, osebni predmeti, dokumenti in denar, hrana in tako naprej.

Oblačila

Kaj vse boste vzeli s sabo, je seveda odvisno od tega, kam potujete in kakšno bo tam vreme. Zato ni nikoli odveč, če tudi poleti s seboj vzamete nekaj kosov toplejših oblačil, predvsem pa se opremite za večplastno oblačenje. Na ta način se boste prilagodili različnim temperaturam v okolici. S seboj vzemite toliko oblačil, kot jih boste potrebovali, pa še kakšen kos več.

Osebni predmeti - toaletne potrebščine

Svetujemo vam, da si v trgovinah izberete prav kozmetiko, ki je namenjena potovanju, saj obstaja v manjših embalažah in tako ne zavzema preveč prostora. Ne pozabite tudi na ustrezna zdravila, predvsem na tablete proti vročini in bolečini ter tista, ki urejajo prebavo.

Dokumenti in denar

Te predmete morate hraniti ločeno in na varnem mestu, saj boste le tako preprečili nepridipravom, da se poskusijo dokopati do njih. Obvezno preverite ali za vstop v določeno državo potrebujete potni list ali pa le osebno izkaznico, pozanimajte se tudi za morebitni vizum. Naredite si tudi fotokopije vseh dokumentov.

Ostalo

Ostali predmeti, ki jih boste vzeli s seboj, pa so seveda odvisni od potovanja, na katerega se odpravljate. Opozorili bi vas še na številne drobne potrebščine, ki vam bodo na potovanju prišle še kako prav. To so na primer šivalni pribor, sončna očala, zemljevidi, turistični vodniki in tako naprej.

Bolj konkretno: kaj potrebujete za določeno vrsto potovanja

Počitnice ob morju:

Počitnice v divjini

 • Lahkotna oblačila, ki pokrivajo tudi roke in noge
 • Sončna očala, krema za sončenje, klobuk
 • Topla jakna in dolge hlače
 • Pohodni čevlji
 • Daljnogled, svetilka, paket s prvo pomočjo

Aktivne počitnice v naravi

 • Športna oblačila: majica, hlače, jakna
 • Ustrezna športna obutev
 • Šal, rokavice, klobuk
 • Sončna krema, sončna očala

Nasveti za najboljšo izbiro prtljage za vsako potovanje

Izbira pravih kosov prtljage je vedno zahtevna. Omenili smo že, da za različna potovanja potrebujete različne vrste kovčkov, nahrbtnikov, potovalnih torb in ostalih manjših torb. V spodnjih nasvetih vam predstavljamo najboljšo izbiro za vse vrste potovanj!

Krajši vikend oddih

Najbolj primerna vrsta prtljage za krajši oddih, ki si ga privoščite čez vikend, je manjši kovček na kolesih (primeren tudi za letalo). Za vse bolj športne narave priporočamo športne potovalne torbe, ki vam omogočajo enostavno prenašanje in veliko prostornost, hkrati pa zavzamejo zelo malo prostora.

eastpak torba potovalna compact adidas torba sportna roza bela

Kratka pot z letalom

Veliko ljudi se poslužuje nizkocenovnih letalskih prevozov, ki omogočajo lete po vsej Evropi (in tudi širše) za zelo malo denarja. Za še večjo optimizacijo stroškov in bolj fleksibilno potovanje se večina odloča, da s seboj vzamejo le ročno prtljago. Za takšna potovanja priporočamo manjše kovčke na kolesih, lahko pa tudi večje nahrbtnike za enostavnejše prenašanje. Večina letalskih družb dovoljuje tudi manjšo torbico, ki jo lahko vzamete poleg kovčka.

eastpak kabinski kovcek tranverz travel&more kabinski kovcek z zepom za prenosnik

Daljše »backpack potovanje«

Za daljša potovanja v neznane kraje se odločajo predvsem mladi – študentje, dijaki,… ki potovanja nimajo v celoti organiziranega in se sproti prilagajajo željam in zanimivim dogodivščinam. Za takšna potovanja je predvsem pomembno, da je prtljaga enostavna za prenašanje, zelo funkcionalna in obstojna. Svetujemo večje udobne potovalne nahrbtnike, ki jih boste lahko imeli vedno s seboj, saj so prostorni, z več predali za organizirano shranjevanje vseh stvari na poti.

nahrbtnik za pohodnike velik

Daljši dopust

Na daljši dopust, ki ga preživljamo večinoma na isti lokaciji, po navadi vzamemo veliko prtljage. V tem primeru je najbolje, da se odločimo za večji kovček na kolesih. Od vsakega posameznika je odvisno, ali se odloči za kovčke s štirimi ali z dvema kolesoma. Če pa že prej veste, da ne boste imeli prostora za shranjevanje kovčka na dopustu, vam priporočamo potovalno torbo na kolesih, ki prazna zavzame zelo malo prostora.

Velika izbira vseh vrst prtljage najboljših blagovnih znamk in najboljših cen vas čaka v spletni trgovini www.bagsandmore.si in v vseh Bags&More trgovinah.

Kovček ali potovalka sta lahko tudi odlično darilo

Vabimo pa vas tudi, da na bagsandmore.si izberete najboljše darilo za vaše najdražje! Izbirate lahko med odličnimi blagovnimi znamkami Desigual, Dakine, Picard, Nike, Adidas, Eastpak, Roncato, Gabol, Zwei, Esprit, Benneton, Travel&More in mnogimi drugimi. Vabljeni!