Če ste tudi vi eden izmed staršev, ki ima doma nadobudnega šolarja, potem ste prav gotovo že velikokrat pokukali v njegovo šolsko torbo. Ste se pri tem opravilu že kdaj naravnost zgrozili, kako zelo težke so postale torbe naših malih navihancev! In to kljub temu, da naj teža šolske torbe ne bi presegala desetine teže učenca. Naravnost grozljiv je podatek, da učenci na svojih ramenih nosijo tudi 7 kilogramov in več težak tovor. Kaj lahko pri tem naredite starši? Čeprav ne veliko, pa ste lahko pozorni vsaj pri nakupu primerne šolske torbe.

Pri nakupu nove šolske torbe si je torej potrebno vzeti dovolj časa. Res je, da mora biti torba všeč vašemu otroku, a še veliko bolj pomembno je to, da je uporabna in varna. Zlasti pa ne sme biti pretežka.

Pretežka šolska torba, ki je poleg tega še napačne oblike in velikosti, še kako ogroža zdravje vašega šolarja. Zato si v nadaljevanju poglejmo nekaj pravil, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu tega pomembnega pripomočka.

Kakšna naj bo teža in velikost torbe?

Torba naj bo lahka, njena velikost pa primerna velikosti vašega otroka. Naj bo tudi širša od otrokovega telesa. Pretežka torba namreč povzroči, da se otrok nagiba, rezultat tega pa je lahko poškodba zgornjega dela telesa. Čeprav v nižjih razredih osnovne šole otroci večino šolskih potrebščin puščajo v šoli, je še kako prav, da starši redno pregledujete vsebino torbe in ustrezno ukrepate, če se je v njej znašlo preveč pretežkih in nepotrebnih stvari.

Kakšno naj bo hrbtišče šolske torbe?

Pri nakupu šolske torbe bodite pozorni na to, da bo hrbtišče čvrsto in anatomsko oblikovano. Naj bo tudi zračno in oblazinjeno, saj bo nošnje torbe tako bolj prijetna.

spirit solska torba nogomet coocazoo nahrbtnik jobjob beau

Pomembne so tudi naramnice torbe

Le-te morajo biti široke in oblazinjenje, saj bo tako breme na otroških ramenih veliko bolj znosno. Pri tem najbrž ni potrebno posebej omenjati, da morajo biti naramnice nastavljive po velikosti. Nameščene naj bodo med vratnim predelom in ramenskim sklepom. Naramnice so dovolj zategnjene takrat, ko je približno 70 odstotkov celotne teže torbe na bokih in 30 odstotkov teže na otroških ramenih.

Pomembno je tudi to, da je težišče torbe čim bližje težišču otroškega telesa, poleg tega pa se mora torba dobro prilegati hrbtenici. Le-tako se bo otrok lahko neovirano gibal.

Šolska torba naj ima več predalov

Težje potrebščine, kot so knjige in zvezki, naj bodo spravljene v predalu tik ob hrbtišču. Tako bo teža predmetov v torbi nošenju prijazna, potrebščine pa naj bodo enakomerno razporejene po torbi. Večje število predalov v torbi je praktično tudi zato, ker bo otrok lažje našel določeno potrebščino, saj bodo stvari razporejene veliko bolj pregledno. Zaradi ohranjanja ravnotežja torbe naj stranski žepi ne bodo preveč napolnjeni.

coocazoo nahrbtnik evverclevver2 step by step solska torba

Poskrbimo tudi za dobro vidnost naših najmlajših v prometu

Tu bodo svojo nalogo več kot odlično opravili različni odsevniki. Poskrbeli bodo, da bo učenec dobro viden tudi v neugodnih vremenskih razmerah, pa naj bo to dež, sneg ali megla.

coocazoo nahrbtnik

Še en pomemben faktor: šolska torba naj bo vodoodporna

Na ta način bodo šolski zvezki in druge potrebščine ostale suhe, kljub temu, da bo otrok hodil po dežju ali snegu.

Šolske torbe in starost vašega šolarja

Pri otrocih v nižjih razredih osnovne šole so najbolj primerne anatomsko oblikovane torbe, ki so škatlaste oblike, saj ustrezajo vsem kriterijem, ki smo jih v tem članku že navedli.  V drugem triletju pa si otrok že lahko izbere tako priljubljen nahrbtnik, ki pa mora biti še vedno anatomske oblike in ustrezno podložen. Tudi učence v zadnjih letnikih osnovne šole je potrebno pogosto opozarjati na pomen pravilnega nošenja torbe oziroma nahrbtnika. Še posebej jim odsvetujte nošenje nahrbtnika čez eno ramo, saj se pri tem preveč preobremeni le en del telesa.

Za starejše učence so primerne tudi torbe na kolesih, vendar jih učenec nikoli ne sme vleči vedno z isto roko. Pri tej torbi je potrebno nameniti pozornost pravilnemu dvigovanju.

step by step nahrbtnik solski comfort lovely deer coocazoo nahrbtnik evverclevver2

Strokovnjaki svetujejo

Šolske, športne in ostale torbe, ki jih otroci dnevno nosijo na ramenih, lahko ob nepravilni izbiri in uporabi povzročajo številne težave, ki vplivajo na otrokovo držo, stanje njegove hrbtenice, ramenskega obroča, kolkov in kolen. Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja tako na pravilno izbiro kot tudi na pravilno namestitev in nošenje šolske torbe. Pomembna je teža in razporeditev vsebine torbe ter seveda vidnost.

D. Stanko Ovnič, ortoped, ki se dnevno srečuje z bolezenskimi stanji hrbtenic, katerih začetki segajo tudi v otroška leta, svetuje:

»Pri izbiranju šolske torbe bodite pozorni na njeno velikost, ki naj bo sorazmerna z velikostjo otroka. Težišče torbe naj bo čim bližje težišču otroka, spodnji rob torbe nad zadnjico, v višini pasu, zgornji rob pa pod višino ramen. Izberite torbo, ki je narejena iz kvalitetnih materialov, ki ima čvrsto in dobro oblazinjeno hrbtišče, naramnice naj bodo široke, oblazinjene in nastavljive. Torba naj vsebuje tudi odsevna telesa, ki zagotavljajo vidnost in varnost otroka.«

Fizioterapevt Matjaž Jeseničnik navaja nekaj koristnih nasvetov, ki se tičejo pravilne uporabe šolskih torb in nahrbtnikov:

»Pravilno izbrana šolska torba je osnova, s katero svojemu otroku omogočite pravilno prenašanje bremen. Zelo pomembno je, da teža tega bremena ne presega 10 % otrokove teže in tudi to, da so predmeti v torbi ustrezno razporejeni – težji predmeti naj bodo postavljeni bližje hrbtišču, lažji spredaj. Pokažite otroku, kako naj pravilno napolni šolsko torbo, ter ga opomnite tudi na to, kako naj jo pravilno dviguje. Opozorite ga na dosledno uporabo obeh naramnic ob prenašanju. V torbi naj bodo vsak dan samo stvari, ki so za ta dan nujno potrebne.«

Vaš otrok bo s šolsko torbo preživel veliko časa, zato je pomembno, da si za pravilen izbor vzamete čas, prisluhnete željam otroka, upoštevate priporočila strokovnjakov in otroka podučite o pravilni uporabi. V katalogu, ki je pred vami, lahko najdete karakteristike, priporočene s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, označene z legendo pri posameznem nahrbtniku. Verjamemo, da vam bodo v veliko pomoč pri izbiri.

moto gp torba na kolesih studio pets nahrbtnik na kolesih

Zaključek: kakšna naj bo kakovostna šolska torba?

Kakovostna šolska torba (prazna) torej ne sme biti težja od kilograma, na to vsak dan znova opozarjajo tudi strokovnjaki. Žal pa starši tu pogosto storijo veliko napako, saj posegajo po trdih in obloženih torbah, ki že same po sebi tehtajo kar nekaj kilogramov. Teža se potem, ko je takšna torba napolnjena z vsemi potrebščinami, samo še poveča. Zato ni nič čudnega, da tako veliko otrok nosi torbico, ki je preveliko breme za njihovo telesno konstitucijo.

Ni odveč poudariti, da pri nakupu nove torbe še zdaleč ni pomemben samo njen videz, pa čeprav vaš otrok vztraja pri določeni lepi, a povsem neuporabni torbi. Kakovostna šolska torba mora namreč otroku omogočati pravilen položaj hrbtenice in omogočati neovirano gibanje. Pri nakupu vedno vzemite s seboj tudi otroka. Tako boste lahko preverili, ali lahko otrok pri nošenju torbe neovirano premika glavo in ali lahko iztegne roke vstran in predse.

Pri tem naj omenimo še vedno bolj priljubljene torbe na koleščkih, katere otroci z ročajem vlečejo za seboj. Res je, da takšna torba ne obremenjuje hrbtenice, se pa pogosto pojavi težava, da otroci v takšno torbo naložijo preveč stvari in jo po stopnicah kar težko nosijo.

Želimo vam pravilno izbiro šolske torbe!

rucksack only nahrbtnik dakine nahrbtnik campus tabor