Le redki med nami so tako izkušeni popotniki, da jim priprave na potovanja ne vzamejo veliko časa. Precej več nas je takšnih, ki nas planiranje, organiziranje in končno pakiranje prej spravi ob živce, kot pa v nas vzbudi tisto vznemirljivo željo po potovanju, novih izkušnjah in vsem lepem, kar nas v neznanih krajih čaka. Pa vendarle je popolnoma vse odvisno od nas. No, skoraj vse, kajti veliko vlogo pri lažjem pakiranju ima tudi kovček, sploh, če je nov.

Da pa bo pakiranje čim manj stresno, morda celo zabavno ne spreglejte koristnih nasvetov, ki smo jih zbrali za vas.

Pozanimajte se o izbrani destinaciji

Pomembno je, da se po tem, ko izberemo naš cilj, dobro pozanimamo o vremenskih in drugih okoliščinah, ki nas znajo pričakati, o morebitnih posebnostih države v katero potujemo, kulturnih razlikah, o morebitnih nevarnostih in boleznih ter nenazadnje o vseh znamenitostih, ki jih nikakor ne smemo spregledati

Najpomembnejši je pravi kovček

Lahek kovček s kvalitetnimi koleščki olajša našo mobilnost in hkrati zagotovi sproščenost na poti. Poleg tega je zaželeno, da ima veliko manjših prostorčkov, kamor boste lahko na varno spravili tako vse svoje pomembne kot malo manj pomembne stvari. Bodite pozorni tudi na material iz katerega je kovček izdelan. Pomembno je, da vaša prtljaga ostane nepoškodovana in dobro zavarovana. Kovček bo tako lahko z vami potoval dlje.

Ne pozabite preveriti teže vaše prtljage

Tehtanje vaše prtljage je pomembno predvsem takrat, ko se na potovanje odpravljate z letalom. Omejitve letalskih družb upoštevajte, sicer so lahko potrebna doplačila, hkrati pa to lahko pomeni nepotrebno slabo voljo že takoj na začetku potovanja. Tudi ko se iz potovanja vračate, ne pozabite preveriti, če spominki in darila odtehtajo doplačilo. S potovalno tehtnico si zagotovite, da do teh neprijetnosti ne bo prišlo. Vse informacije o teži in velikosti prtljage si lahko preberete na uradni spletni strani vašega izbranega letalskega prevoznika.

Bodite na tekočem z različnimi omejitvami

Zavedajte se dejstva, da v ročno prtljago žal ne smete spakirati čisto vsega, kar si želite. Običajno velja pravilo, da lahko s seboj vzamete tekočine do 100 ml, katere morajo biti pakirana v prozorni embalaži, prepovedani so ostri predmeti, orožje, strupene snovi ter določena pisala. Zato vam svetujemo, da med ročno prtljago umestite le najnujnejše predmete.

Odločite se kaj boste pustili doma

Doma pustite vse stvari, ki niso zares nujne. Vse tiste nepogrešljive stvari, za katere ni prostora v kovčku, lahko nadomestite z manjšimi potovalnimi različicami. Poskusite potovati na lažji način. Tako lahko na primer svoje knjige nadomestite z elektronskim bralnikom knjig ali pa z zvočno verzijo knjige. Zavedajte pa se, da je mogoče večino stvari, ki jih morda pogrešate, kupiti skoraj povsod.

Naredite si potovalni seznam

Na ta način boste poskrbeli, da boste s seboj vzeli vse tisto kar zares potrebujete. Dobro razmislite katera oblačila in predmeti so to, zapišite jih v seznam, nato pa pri pakiranju stvari črtajte iz seznama. Ne pozabite tudi na kozmetiko, zdravila, kreditne kartice ter gotovino in dokumente.

Pred pakiranjem zložite vse stvari iz seznama na kup

Pogled na vse stvari, ki so v planu, da jih vzamemo s sabo, lahko v nas vzbudi še nekaj dodatnega selektivnega čuta, sploh če na prvi pogled izgleda nemogoče, da bi vse to spravili v samo en kovček.

Poskrbite za pravilno pakiranje

Nekaj hitrih nasvetov: oblačila zvijte v rolo, luknje in žepe pa napolnite z nogavicami, spodnjim perilom in nakitom. Čevlje spakirajte čisto na začetku, saj so neprilagodljiv kos prtljage. Nenapisano pravilo priporoča, da se najtežje predmete zloži na dno kovčka, bolj krhke in občutljive stvari pa na sredino kovčka, pri čemer se jih lahko še dodatno ovije v različne kose oblačil. To je še toliko bolj priporočljivo, če kovček ne bo naša osebna prtljaga in bodo z njim rokovali tudi drugi, ki na te predmete zagotovo ne pazijo toliko, kot pa mi sami.

V potovalnem kovčku si pustite tudi nekaj praznega prostora

Zagotovo si boste na potovanju privoščili tudi  spominke, zato morate imeti v kovčku prostor, kamor jih boste lahko shranili.

Kaj vse morate vzeti s sabo na potovanje

Potovalni dokumenti in denar

 • Potni list ali osebna izkaznica
 • Zdravstvena kartica s sklenjenim zavarovanjem za tujino
 • Kreditne kartice
 • Vozovnice
 • Gotovina
 • Fotokopije pomembnih dokumentov
 • Zemljevidi in popotniški vodniki
 • Potrditve rezervacij
 • Nujne kontaktne številke

Potovalna lekarna

 • Analgetiki
 • Probiotiki oz. zdravila za uravnavanje prebave
 • Zdravila proti potovalni slabosti
 • Sredstvo za blaženje kožnih vnetij
 • Obliži, povoji
 • Škarjice, pinceta
 • Termometer
 • Kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem
 • Sredstva proti insektom
 • Sterilna obveza za rane, razkužilo
 • Antialergeni

Pravi kovček za pravo priložnost

Če gre za hitro, vikend varianto, vam bo zagotovo najbolj ustrezal majhen kovček, ki ga lahko uporabite tudi kot ročno prtljago in s tem prihranite pri ceni letalskih kart. V kolikor odpotujete za dlje časa, pa bo primernejši velik kovček ali morda večja potovalna torba na kolesih, ki vam omogoča neovirano gibanje, kljub večji teži prtljage. Vse omenjene kovčke in potovalne torbe lahko izbirate v različnih velikostih in barvah. Najdete jih tukaj.

potovalni kovček  potovalni kovček bellgrade

V kolikor ste avanturist in se radi odpravljate na raziskovalna potovanja, bo na vaši poti nepogrešljiv potovalni nahrbtnik, ki vam bo prav prišel tudi v hribih, na kampiranju ali na štoparskem podvigu.

Ne glede na to, kje boste potovali, bosta  pri vašem pohajkovanju nepogrešljiva tako nahrbtnik za prosti čas, kot tudi priročna enoramna torba izberite takšna, ki se varno zapirata in imata veliko žepov, v katera lahko organizirano spravite vse potrebno za pohajkovanje.

nahrbtnik za prosti časenoramna torba

Marsikateri izkušeni popotnik se na potovanjih ne loči od pasne torbice, ki se lahko nosi pod oblačili in v katero lahko varno spravimo dokumente ter denar. Previdnost nikoli ni odveč. Tudi primerna denarnica, potovalni klobuček, kozmetični kovček, prozorna kozmetična torbica za tekočine v osebni prtljagi na letalu, adapter za različne vtičnice in še kakšna sicer majhna, a še zdaleč ne nepomembna stvar,  bodo vaše potovanje naredili prijetno in brez nepotrebnega stresa.

Želimo vam čudovito potovanje, polno neponovljivih trenutkov in doživetij ter varno vrnitev domov.